Nuk mund ta besonit kurrë, por kaq para i kushtoj NATO-s, bombardimii i Serbisë dhe ndërhyrja në Kosovë

Sot mbushen 20 vite nga fillimi i sulmevee ajrore të NATO-s kundër caqeve ushtarake e policore të Serbisë dhe Malit të Zi. luftaa në Kosovë mori fund pas një operacioni 78-ditor të NATO-s. Cak i aviacionit të forcave aleate ishin objektet ushtarake dhe infrastruktura civile serbe.

Sipas BBC’së, dita e parë e bombardiimeve ka kushtuar më shumë se 38 milionë euro. Ndërkaq totali i 78 ditëve bombardiime ka kushtruar rreth 3 miliardë euro.

Sulmet kishin filluar në orën 19:45, kur aeroplanët e NATO-s lëshuan raketat e para kundër pozicioneve strategjike të ushtrisë së ish-Jugosllavisë, siç quheshin dy republikat e ish federatës jugosllave, Serbia dhe Mali i Zi. Urdhrin për fillimin e fushatës bombarduese e kishte dhënë presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Bill Clinton.

Ai atë natë mbajti para popullit amerikan fjalimin historik, duke lajmëruar se i kishte urdhëruar Aleancën Atlantike të fillonte operacionin ushtarak, si mundësi e vetme e përfundimit të luftiimeve në Kosovë.

“Ne dhe Aleanca e NATO-s kemi bërë të gjitha përpjekjet, me qëllim që të arrinim një zgjidhje paqësore të konfliiktit në Kosovë. Por presidenti Millosheviq, i cili në të kaluarën e afërt shkaktoi luftëra të tmerrshme në Kroaci e në Bosnjë, ka vendosur në favor të agresionit në vend se të paqes”, kishte thënë Presidenti Clinton.

Sulmet ajrore kundër forcave serbe e malazeze vazhduan deri më 9 qershor, kur u arrit Marrëveshja e Kumanovës, e cila ndryshe njihet edhe si kapitullimi i kriminelit Millosheviq dhe më 11 qershor forcat e armikut fillojnë ta lëshojnë territorin e Kosovës.

Kjo është ndërhyrja e parë ushtarake e NATO-s që nga formimi i saj, e cila njihet edhe si ndërhyrja historike.